Suolistomikrobiston tasapaino

Lediga platser

Ja

Kursavgift

20,00 €

Epätasapainoinen mikrobisto sairastuttaa, mutta sen tasapaino on korjattavissa yksilöllisin menetelmin. Suolistomikrobisto muun muassa ohjaa ja säätelee elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa, osallistuu ravintoaineiden pilkkomiseen ja vaikuttaa energia-aineenvaihduntaan. Epätasapaino taasen altistaa elimistön terveysongelmia aiheuttavaan tulehdustilaan. Tällä hetkellä epätasapaino on yhdistetty muun muassa tulehduksellisiin suolistosairauksiin, ylipainoon ja sen liitännäissairauksiin, atopiaan, autismiin ja jopa masennukseen, sekä neurologisiin sairauksiin, kuten Parkinsonin tautiin. Mikrobiston koostumukseen vaikuttavat muun muassa ruokavalio, elinympäristö, ikä, sukupuoli ja hygienia. Lisäksi esim. antibiootit saattavat heilauttaa mikrobiston tasapainoa. Uudempi tutkimus on kiinnittänyt huomiota myös muun muassa stressin ja unihäiriöiden yhteydestä suolistoon.
Suolistomikrobiston koostumukseen voi vaikuttaa muun muassa ruokavaliolla, sekä erilaisilla ravintolisillä, kuten maitohappobakteereilla ja prebiooteilla. Mikrobisto on kuitenkin yksilöllinen, ja niin myös keinot vaikuttaa sen toimintaan. Kun mikrobiston koostumus on selvillä, voidaan räätälöidä sopiva tapa sen toiminnan muokkaamiseen.

Luennoitsijana Eveliina Munukka (Research Director, PhD. Microbiome biobank, Faculty of Medicine, University of Turku)

Tarjoilu klo 18.30 sisältyy luentomaksuun.

Lediga platser

Ja

Kurskod

000107

Kursavgift

20,00 €

Kursspråk

Finska

Lärare

Eveliina Munukka

Tidpunkt

24.09.2019 - 24.09.2019

Tisdag 19:00-20:30

Lektioner: 2  (1 ggr)

Tilläggsinformation

Eveliina Munukka (FT, tutkimuspäällikkö) työskentelee parhaillaan tutkimuspäällikkönä Turun yliopiston Lääketieteellisessä tiedekunnassa elokuussa 2018 alkaneessa Mikrobistopankki-projektissa. Hänellä on lähes 15 vuoden kokemus ihmisen normaalimikrobiston, erityisesti suolistomikrobiston tutkimuksesta, ja hänellä on tällä hetkellä 22 kyseisen alan julkaisua kansainvälisissä, vertaisarvioiduissa julkaisusarjoissa. Lisäksi hän on työskennellyt v. 2012 lähtien sivuvirassa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa Kliinisen mikrobiologian vastuualueella. Mikrobistopankki-projektin lisäksi tämänhetkisiin post doc -tutkimusprojekteihin kuuluvat muuan muassa Finnbrain -syntymäkohorttitutkimus (PI, Prof. Hasse Karlsson, TY), jossa tutkitaan mm. suoli-aivo-mikrobisto -akselia ja äidin prenataalistressin vaikutusta mikrobiston ja aivojen kehittymiseen varhaislapsuudessa, sekä umpilisäkkeen tulehduksen mikrobiologiseen etiologiaan keskittyvä MAPPAC -tutkimus (PI, Dos. Paulina Salminen).

Suoritetut tutkinnot:
- biotekniikan insinööri (AMK), 2000, Turun ammattikorkeakoulu
- FM, biokemia, 2008, Turun yliopisto
- FT, Lääketieteellinen mikrobiologia, 2016, TY
väitös: Gut Microbiota and metabolic disorders

Plats

Vuxeninstitutet - Korsholmssalen
Skolvägen 1, 65610 Korsholm